Barokki Soi Linnanvirrassa

Barokki Soi herätetään uudelleen henkiin Linnanvirta-puistojuhlan yhteydessä.

Tarjolla on kaksi konserttia Raatihuoneella (Linnankatu 14).

Konserttien lisäksi Kajaanin Kuvataiteilijat ry pitää perinteistä kesänäyttelyään Raatihuoneella koko viikon ma-to ja la 10-18, pe klo 10-15 ja su klo 14-16. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Tule nauttimaan musiikin ja kuvataiteen helmeilevästä yhdistelmästä!


barokki logo

Barokki Soi -konsertit perjantaina 17.8. ja sunnuntaina 19.8.

Liput 12 euroa 30 minuuttia ennen konsertin alkua, käteismaksu. Katso tarkemmat tiedot konserteista sivun alaosasta.

 

Soisin päivät Soitettavan pe klo 17
Kaisamaija Uljas (renesanssiluuttu) & Milla Mäkinen (laulu)

Barokkia Lintujen Sävelin su klo 13
Minna Tuhkala (barokkiviulu) ja Anna Orasmaa (cembalo)

 


Soisin päivät soitettavan
Renessanssiajan luuttulauluja ja suomalaisia kansanlauluja

Konserttiohjelma on läpileikkaus ja ”tutustumispaketti” renessanssiluuttulaulu-ohjelmistoon, mitä Suomessa kuullaan verraten vähän. Italia, Ranska ja Englanti ovat tärkeimmät luuttulaulu-konseptin kotimaat, ja kunkin maan musiikki on varsin omanlaistaan. Konsertti muodostuu kolmesta kokonaisuudesta, joista kukin koostuu yhden luuttulaulumaan lauluista ja niiden kanssa sekä tekstillä että musiikillisesti kommunikoivista suomalaisista kansanlauluista. Yhdistämällä tuttuja kansanlauluja luuttulauluohjelmistoon ja käyttämällä sovituksissa kunkin lähdemaan musiikkityylin tyypillisiä piirteitä, saadaan aikaan kiinnostavaa peilaamista ajallisesti ja maantieteellisesti kaukaisten laulutyylien välille.

Musiikin ajattomuuden ja puhuttelevuuden tutkiminen on kiinnostavaa sekä muusikoille että yleisölle aikaisemmasta perehtyneisyydestä riippumatta. Renessanssilaulu-faneille peilaaminen kansanmusiikkiin avaa uusia ulottuvuuksia vanhaan musiikkiin, ja samaa tapahtuu myös toisin päin – suomalaisista kansanlauluista ja Kalevala-laulannasta tuttu kahdeksantavuinen laskeva säemuoto löytyy myös 1400-1500 -lukujen italialaisista frottoloista.

Kansanlaulujen soittaminen luutulla monella tapaa autenttista: suomalainen kansanmusiikki pohjautuu Kalevala-laulantaan, joka on trubaduurikulttuurin suomalainen vastike. Muodoltaan sekä kansanlaulut että luuttulaulut ovat yleensä säkeistölauluja, ja instrumenttina luuttu on vanhastaan kansansoitin, 1500-luvulla englantilaisissa parturiliikkeissä oli monesti luuttuja, joita soittamalla asiakkaat saattoivat viihdyttää itseään ja toisiaan vuoroaan odotellessaan.

Tavoitteena on paitsi tarjota uusille yleisöryhmille matalan kynnyksen sisäänpääsy vanhan musiikin maailmaan myös madaltaa niin sanotun korkeakulttuurin ja kansanmusiikin välisiä rajoja. Luuttulaulut ovat ennen kaikkea tarinoita, joiden aiheet ammentavat samoista runsaudensarvista kuin kansanmusiikki.

 

Detritus
kuva: Jaakko Uljas

Detritus

Detritus on vaihtuvakokoonpanoinen yhtye, jonka ovat perustaneet sopraano Milla Mäkinen ja luutisti Kaisamaija Uljas. Yhtye esiintyy sekä duona että ystävien seurassa. Detritus (lat.), maatuva orgaaninen aines on eri maatumisvaiheissa olevien kasvien summa sekä pohja uudelle kasvustolle. Yhtyeenäkin Detritus sekoittaa eri-ikäistä musiikkia pohjaksi uusille kokemuksille. Detrituksen kerrostumiin kuuluu musiikkia aina varhaisista, jo lähes kokonaan maatuneista 1500-luvun luuttulauluista 1600-1700 –lukujen basso continuo –laulujen kautta uusimpaan, vielä tuskin maahan ehtineeseen ohjelmistoon. Detrituksella on ollut ilo tehdä yhteistyötä monien nykysäveltäjien kanssa, helmikuussa 2015 yhtye kantaesitti Itzam Zapatan laulusarjan Ludi ja lokakuussa 2015 oli Miika Hyytiäisen pienoisoopperan Hear here kantaesitys Helios Collectiven Toi toi – oopperaklubilla Lontoossa.

 

Barokkia lintujen sävelin
Musiikki saa vivahteita luonnosta ja luonnon eläimistä

Barokkia lintujen sävelin koostuu barokinajan viulistisäveltäjistä Italiasta (Francesco Maria Veracini & Giovanni Battista Fontana) ja Itävallasta (Johann Heinrich Schmetzer & Heinrich Ignaz Franz von Bier). Jean-Philippe Rameaun ranskalainen musiikki päästetään valloilleen cembalolla. Luonnonläheisyys yhdistää kaikkia konsertissa kuultavia sävellyksiä, joissa säveltäjä on pyrkinyt luomaan kuvia eläimistä: linnuista, kissasta ja jopa sammakoista. Konserttiin mahtuu myös kuultavaksi monen monta muuta pientä vipeltäjää.

anna orasmaa
Anna Orasmaa. Kuva: Minna Annola

Anna Orasmaa on keravalainen cembalisti ja monipuolinen musiikkipedagogi. Anna soittaa säännöllisesti Suomalaisessa Barokkiorkesterissa ja konsertoi mm. Trio Barocco-yhtyeen kanssa. Hän myös vierailee cembalistina suomalaisissa kaupunginorkestereissa. Barokkimusiikkia päiväkoti- ja alakouluikäisille esittelevät Lasten Barokki! -konsertit ovat kuuluneet ohjelmistoon jo vuosia. Anna soitti Euroopan Unionin Barokkiorkesterissa vuosina 2005-2007 esiintyen myös solistitehtävissä useissa Euroopan maissa. Annaa on voinut kuulla esimerkiksi Suomen Kansallisoopperan ja Kansallisteatterin produktioissa.

Minna Tuhkala
Minna Tuhkala. Kuva: Pekka Agarth

Minna Tuhkala on monipuolinen muusikko, joka konsertoi aktiivisesti viulu-, ja barokkiviulu taiteilijana sekä laulajana. Tuhkala on konsertoinut eri barokkiorkestereiden, sinfoniaorkestereiden, kamariyhtyeiden ja Kainuun sotilas-soittokunnan solistina sekä kamarimuusikkona erilaisissa kokoonpanoissa konsertoiden Suomessa ja Euroopassa. Tuhkalan perustama hollantilainen barokkiyhtye Ensemble Brahe konsertoi säännöllisesti 1995-2008.

Vuodesta 1997 Tuhkala on toiminut Kainuun musiikkiopiston viulunsoiton lehtorina ja Kaukametsän kamariorkesterin konserttimestarina sekä 2003 myös orkesterin taiteellisena johtajana. Vuosina 2011-2016 hän toimi Kajaanin Barokki Soi-festivaalin taiteellisena johtajana ja vuonna 2018 Ristijärven Veisuuvestivaalin ja Kajaanin Barokki Soin taiteellisena johtajana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s